Het leren en oefenen van vaardigheden

#trialanderrorbutdontmakeitliketrialandterror

Het leren van nieuwe ‘skills’, oefenen leidt tot prestatieverbetering. Het gaat hierbij niet om onmiddellijk effect op korte termijn, maar om de gevolgen op lange(re) termijn.
Je zal dus tijd en energie moeten steken in de vaardigheid welke je jezelf eigen wil maken. Het mooie hiervan is, is dat de weg naar de nieuwe vaardigheid meestal het meest interessant is. Quotes als:  ‘geniet van de weg er naartoe’, ‘het gaat niet om de bestemming, maar om de reis er naartoe’ zijn hierbij zeker inspirerend. Zodra je het kunstje onder de knie hebt, kijk je weer verder en wil je vaak aan een nieuwe vaardigheid werken.

Wist je dat het leren van nieuwe vaardigheden onder andere zorgt voor het leggen van nieuwe verbindingen in je brein? Door nieuwe verbindingen te leggen wordt je capaciteit om te leren vergroot en kun je nieuwe uitdagingen makkelijker aan. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat door veel te leren in je leven de kans op dementie wordt verkleind.

Zelf vind ik het superleuk om aan nieuwe vaardigheden te werken. Spelenderwijs leren, het leren door trial-and-error (ervarend leren) werkt voor mij het beste.  Ik zet meestal een ‘challenge’ uit en besteed er bijna dagelijks tijd aan. Door iedere dag bijvoorbeeld 5 minuten te besteden aan een vaardigheid, geniet ik van het oefenen en bereik ik na een poosje mijn doelen. Het geeft mij een voldaan gevoel en het is leuk om jezelf tot op zekere hoogte uit te blijven dagen. Los daarvan, je doet ervaring op en in sommige gevallen leer je nieuwe mensen kennen. 

Op dit moment ben ik bezig met windsurfen het verfijnen van mijn handstand. Twee vaardigheden waar ik ontzettend slecht in ben, maar welke ik superleuk vind om te doen. Gisteren stond ik voor de tweede keer op de windsurfplank en het gaf een ontzettende kick. Van de 20 keer dat ik op de plank stond, lag ik ongeveer 17 keer binnen no-time in het water. Ik heb enorme lol gehad en het maken van foutjes is niet erg (je kan jezelf afvragen wat foutjes zijn, ik zie het als een onderdeel van het leerproces). Je leert door vallen en opstaan.

En ja ik heb talent, maar niet alles gaat mij altijd zo makkelijk af (sterker nog, ik moet voor de meeste vaardigheden ontzettend hard werken en dat doe ik dan ook). Ik glunderde van geluk toen ik gisteren een half minuutje de wind kon pakken tijdens het surfen en dat gevoel was voor mij op dat moment fantastisch. 

Ook binnen crossfit/strongfit werk ik hard en doe ik mijn best om (nieuwe) vaardigheden te leren, zodat ik de mensen die ik coach nog beter kan begeleiden en hen nieuwe vaardigheden kan leren (practice what you preach). Graag wil ik ook hen laten genieten van het leerproces. 

Hopelijk heb ik je na het lezen van deze tekst een klein beetje weten te inspireren en wie weet is mijn tekst een klein beetje waardevol voor alle leerprocessen in het leven.